iDOM

Система управління

Контакти

Висилайте бюдь-яку інформацію (відео, пости, звернення..) для публікацій на сайті, яку Ви важаєте необхідну

Адміністраторам сайту

E-mail osbbfrunze123@gmail.com

Viber   (063) 133-56-15

 

Також у нашого об'єднання є Viber група, звертайтесь для реєстрації

 

Наш будинок з'явився в соціальній мережі www.zyteli.com 

_____________________________________________

Отримай повний доступ до онлайн сервісів нашого сайта:

12

_______

Зворотній зв’язок 

_____________________________________________

Реєстрація звернень мешканців будинку

12

_______

12

ОСББ - що це і навіщо?

Опубліковано: 17 листопада 2017

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

Що це? І навіщо його створювати?

Протягом останніх років в Україні все частіше можна почути про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) як альтернативу сучасній системі житлово-комунального господарства. В деяких областях на підтримку новостворених ОСББ виділяються кошти з місцевих бюджетів, все ж в пересічних мешканців виникає ще дуже багато питань щодо сутності та можливостей таких об’єднань. Що таке ОСББ? Для чого його створювати? Які можливості воно надає? Відповіді на ці та інші питання — Ви зможете знайти у даній статті.

  • Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) — це юридична особа, неприбуткова організація, створена власниками квартир та приміщень будинку для поліпшення процесів використання свого майна та управління ним. Статус юридичної особи дозволяє ОСББ мати печатку та власний банківський рахунок, укладати цивільно-правові договори.

Засновником та членом ОСББ може стати будь-який власник (співвласник) житлового або нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку. Тобто, власник квартири (або її частини), власник жилого або нежилого приміщення (або його частини), власник будинку. Членами ОСББ не можуть бути: володільці та користувачі неприватизованих квартир (приміщень), орендарі квартир та нежитлових приміщень, особи, котрі не оформили право власності на належні їм квартири та приміщення. В кожному будинку може бути створений лише одне ОСББ.

  • Основне призначення ОСББ — це покращення стану утримання житлових будинків та прибудинкової території; сприяння членам об’єднання в одержанні якісних комунальних послуг; раціональне використання платежів мешканців; управління спільною власністю.

Створення ОСББ надає мешканцям будинку ряд переваг та можливостей, які не мають жителі будинків, що перебувають у підпорядкуванні ЖЕК-ам.

Отож, завдяки ОСББ мешканці будинку можуть самостійно виконувати такі дії:

  1. складати кошторис утримання своєї квартири;
  2. визначати розмір внесків на утримання будинку;
  3. формувати штатний розклад та персональний склад працівників, які обслуговують будинок, і встановлювати їм заробітну плату (управитель, сантехнік, двірник, електрик, бухгалтер, консьєрж, тощо);
  4. вибирати найкращого виконавця житлово-експлуатаційних послуг (вивіз сміття, обслуговування ліфту, дезинфекція, ремонтні роботи тощо);

визначати черговість проведення поточного ремонту і контролювати його якість тощо;

  1. отримати при будинкову територію у приватну власність і самостійно приймати рішення щодо її виконання;
  2. більш результативно, ніж ЖЕКи та окремі громадяни, вимагати від постачальників комунальних послуг виконання умов угод.

 Окрім цих переваг, ОСББ мають ще ряд додаткових можливостей, що визначені законодавством.

  • По-перше, ОСББ як юридична особа може отримувати кредит на проведення ремонтів, установку лічильників, облаштування прибудинкової території тощо.
  • По-друге, приватизація нежитлових приміщень будинку може здійснюватися лише за погодженням з правлінням ОСББ, причому першочергове право на викуп таких приміщень має саме ОСББ. Це дозволить отримати у власність допоміжні приміщення багатоквартирного будинку (підвали, горища, тощо) та забезпечити себе від їх захоплення сторонніми особами та комерційними структурами. Після прийому будинку на свій баланс ОСББ може здавати в оренду допоміжні приміщення та направляти ці кошти на поліпшення технічного стану житла.

Важливо знати, що  ОСББ має податкові пільги — за законом воно не платить податок на прибуток із тієї своєї діяльності, яка спрямована на утримання свого житла.

Отож, на сьогодні, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків є альтернативою формою управління житловим будинком, що має ряд переваг для його мешканців.