iDOM

Система управління

Контакти

Висилайте бюдь-яку інформацію (відео, пости, звернення..) для публікацій на сайті, яку Ви важаєте необхідну

Адміністраторам сайту

E-mail osbbfrunze123@gmail.com

Viber   (063) 133-56-15

 

Також у нашого об'єднання є Viber група, звертайтесь для реєстрації

 

Наш будинок з'явився в соціальній мережі www.zyteli.com 

_____________________________________________

Отримай повний доступ до онлайн сервісів нашого сайта:

12

_______

Зворотній зв’язок 

_____________________________________________

Реєстрація звернень мешканців будинку

12

_______

12

Деякі правові та організаційні аспекти діяльності ОСББ

Опубліковано: 17 листопада 2017

Правовою основою діяльності ОСББ є, перш за все, Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року (Закон про ОСББ). Більш детально питання діяльності ОСББ врегульовує постанова Кабінету Міністрів України «Про реалізацію Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» № 1521 від 11 жовтня 2002 року (постанова КМУ № 1521).
На підставі аналізу норм чинного законодавства можна зробити висновок, що Об’єднання Співвласників Багатоквартирного Будинку — є громадською неприбутковою організацією, що об’єднує власників житлових та (або) нежитлових приміщень в багатоквартирному будинку, діяльність якої спрямована на:

  1. захист прав та інтересів власників приміщень в процесі отримання житлово-комунальних послуг;
  2. захист прав та інтересів власників приміщень в процесі володіння, користування (використання) загальним майном багатоквартирного будинку (допоміжними приміщеннями, кладовими, гаражами, горищами, підвалами, тощо);
  3. утримання на належному рівні будинку, його інженерних комунікацій та прибудинкової території.

Чинним законодавством передбачено, що ОСББ може бути створено в будь-якому багатоквартирному будинку незалежно від форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру, а також власника будинку або його уповноваженої особи, власників житлових і нежитлових приміщень. ОСББ створюється з метою забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання та використання допоміжних приміщень, конструктивних елементів будинку, технічного обладнання будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх обов’язкових платежів, передбачених законодавством та статутними документами (стаття 4 Закону про ОСББ).

Основна діяльність ОСББ спрямована на здійснення функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів ОСББ, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам ОСББ в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами, а також — виконання членами ОСББ своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю ОСББ.

ОСББ є юридичною особою, має печатку зі своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, розрахункові рахунки в установах банків. ОСББ — неприбуткова організація і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання. Об’єднання є ефективною альтернативою звичним для всіх житлово-експлуатаційним конторам, що здійснюють управління житловим фондом. Однак, якщо останні, в основному через недостатнє фінансування, не завжди в змозі виконувати свої обов’язки щодо забезпечення належного утримання та експлуатації житлового фонду, то ОСББ, завдяки фінансуванню необхідних заходів самими власниками через систему різних внесків, в більшості випадків в змозі досягти гідного рівня утримання багатоквартирних будинків. Це і є головною причиною, через яку створення ОСББ в даний час набирає темпи.

На сучасному етапі розвитку громадянського суспільства в Україні об’єднання співвласників багатоквартирного будинку стають чи не єдиною альтернативою в справі реформування житлово-комунального комплексу в державі. Запровадження інституту ОСББ в галузі утримання багатоквартирних житлових будинків та управління їх майном дасть змогу створити дієвий та ефективний механізм захисту прав та інтересів кожного «пересічного» власника приміщення від свавілля та безвідповідальності надавачів житлово-комунальних послуг.